Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Soal Paket A USBN Bahasa Inggris Kelas XII SMA/MA/SMK beserta Jawabannya

Selamat petang semuanya. 

Pada kesempatan yang baik ini, kami akan membagikan contoh soal Ujian Sekolah atau USBN mata pelajaran Bahasa Inggris kelas 12 SMA/MA/SMK Paket A beserta Jawabannya. Untuk selengkapnya, silakan perhatikan artikel di bawah ini.

Contoh Soal Ujian Sekolah Bahasa Inggris

Soal Ujian Bahasa Inggris Kelas XII SMA/MA/SMK

Keterangan Soal:
Kelas /Semester : Kelas XII / Genap
Jumlah Soal pilihan Ganda : 40 soal
Jumlah Soal Essay : 5 soal

PETUNJUK KHUSUS
:
  1. Pilihlah salah satu jawaban yang paling  tepat pada soal pilihan ganda, dengan menghitamkan (•) pada A, B, C, D, atau E pada lembar jawaban yang tersedia!
  2. Jawablah dengan tepat soal uraian pada lembar jawab uraian.
A.  Choose the best answer of the 5 options by giving a cross (X) to A, B, C, D, or E in the answer sheet.
1.      Read the dialogue.

Celine

:

“Congratulation, Steve!”

Steve

:

“Hey? What happen?”

Celine

:

“You have been the best student in class.”

Steve

:

“Really? Oh, Thanks God”

Celine

:

“I know you deserve it after months of sweating and tiring works. Keep up the good work”.

Steve

:

Thank you Celine”

 What does Celine express?
A. She explains about Steve’s work.
B.  She says that Steve is her best friend.
C.  Celine congratulates on Steve’s success.
D. She comforts Steve’s works for a month.
E.  Celine thanks for Steve’s good work.
baca juga:

 2. Read the dialogue. 

     Man       :  I’d like a double for two nights, please. Do you have a non-smoking room?
      Woman  :  Yes, we do. Would you like a king or two double beds?
      Where does the dialogue probably take place?
A.    in a railway station
B.     in a restaurant                                           
C.     in an airplane
D.    in a town hall
E.     in a hotel
 
3.      Read the dialogue.
Marchel and Adrian are having lunch in the canteen

Marchel

:

“What is your opinion about the taste of the fried rice?”

Adrian

:

“ I think it is so delicious”

Marchel

:

Are you sure? I think it is very spicy”.

Adrian

:

“No, I don’t think so. It tastes fine to me”.

From the dialogue we know that…
A.       Marchel agrees with Adrian’s opinion.
B.        Marchel warns Adrian not to eat the fried rice.
C.        Adrian agrees with Marchel’s opinion.
D.       Adrian disagrees with Marchel’s opinion.
E.        Marchel suggests Adrian eat the fried rice.
 
4.       

Ery

:

“What do you think of our new classmate, Rossa?”

Rossa

:

“Do you mean Nikita? I think she is a really sociable student”.

Ery

:

“I think so, too. She makes friends easily. Nearly all of our friends know her well just in a month.”

Rossa

:

“Do they? ________________”.

Erry

:

“I have no doubt about that.”

    What is the most suitable expression to complete the dialogue?
A.    What is she doing?
B.     Who do you think she is?
C.     What a popular girl she is!
D.    How a clever girl she is!
E.     What a popular she is!
 
5.      Man       :    Where are you going?
      Woman  :    I’m going to the library. Are you coming with me?
      Man       :    Uhm.....I want to return this book, but Mr. Romy called me to go to his office.
      Woman  :    . . . .         
      What is the most suitable expression to complete the dialogue?
A.    Are you okay?                                                      
B.     I can manage myself.                                                       
C.     If I need a help, I let you know.
D.    Please don’t bother yourself. I can do it.
E.     If you want I can return your book and you can go to his office.
6.       

Mega

:

“You look so pale today, are you tired??”

Andini

:

“I am not feeling well today.”

Mega

:

“__________________________”

Andini

:

I can’t go to the doctor because I am so week.”

Mega

:

“Don’t worry. Let me drive you to the doctor.”

Andini

:

“That’s very kind of you. Thank you”

     What is the most suitable expression to complete the dialogue?
A.    If you are ill, go to the doctor.
B.     If you are ill, you will go to sleep
C.     If  you are not feeling well, you can go to the doctor
D.    If you are not feeling well, I would drive you go to the doctor.
E.     If you are not in a good health, I’d like you go to the doctor.
 
7.      Boy       :    Do you know why Keith lost his job?
Rudi      :    Keith lost his job . . . cutbacks in the department. ... he is unemployed now.
A.    because of – That’s why
B.     because – As a result
C.     since – So that
D.    as- That’s why
E.     thanks to – So that
 
8.      Read the following caption text.
 
Deadly landslide, flooding spark evacuations in Jakarta
Rescue workers evacuate people from a flooded neighborhood in Pasar Minggu, South Jakarta, February 5.
From the caption text we know that…..
A.    The victims were very lack of some healthy food.
B.     The flood occured in Pasar Minggu before on February 5.
C.     The rescue workers find some difficulties to evacuate the victims.
D.    The flood happened on February 5 in Pasar Minggu, South Jakarta.
E.     The flood happened after on February 5 in Pasar Minggu, South Jakarta.
 
9.      Read the following text.
This character’s name is Big Head. It has a fat head, big bulgy eyes with long eyelashes, a nose like drum stick and a wide mouth with a big silly grin. On its enormous ears it has long dangling earrings. Its hair and neck are both long. It has a round stomach with a little belly button, four stubby arms and two stubby legs. It loves to dance all night.
Which of these pictures goes with the description?
 
Soal Paket A USBN Bahasa Inggris Kelas XII


This text is for questions 10 and 11
The Youth Pledge 
On 28 October 1928 in Jakarta, youths from across Indonesia held the Indonesian Youth Congress. This congress marked the official meeting to urge the independence of Indonesia.
During this congress, the song “Indonesia Raya” was first introduced by Wage Rudolf Supratman, a young reporter and musician. Supratman performed the “Indonesia Raya” on the violin. The lyric of the song was able to awake the spirit of unity among the Indonesian youth of the archipelago. The song marked the birth of the all-archipelago nationalist movement in Indonesia and supported the idea of one single "Indonesia".
On this occasion, a declaration known as The Youth Pledge was made and declared by young Indonesia Nationalists. They declared the ideas of one motherland- Indonesia, one nation- Indonesians and one language- Indonesian language. Since the proclamation of independence of the Republic of Indonesia on the17 August 1945 "Indonesia Raya" becomes the national anthem of Indonesia 
 
10.  The second paragraph mainly discusses....
A.    The declaration of the Youth Pledge.
B.     The official meeting of the Indonesian Youth.
C.     The first performance of the National Anthem.
D.    The awakening of Indonesia nationalism.
E.     The declaration of Indonesia’s Independence.
 
11.  What do you think of the “Indonesia Raya” national anthem?
A.  The lyric has a powerful spirit of patriotism.
B.  The writer had a good talent of playing a violin.
C.  The lyric contains humanism and justice.
D.  The writer was not a good composer in Indonesia.
E.   The song became the national anthem after 27 years.
 
This text is for question 12 and 13
 
Soal Paket A USBN Bahasa Inggris Kelas XII

12.  This instruction will be useful if ....an Automatic Bank Card.
A.    someone wants to have
B.     one wants to remove
C.     one wants to secure
D.    someone is going to apply
E.     one will activate
 
13.  A bank customer will immediately use his Automatic Bank Card after ......
A.    paying a fee.
B.     mentioning password.
C.     making the phone call.
D.    receiving a confirmation call.
E.     calling the representative.
 
This text is for questions 14 and 15
 

14.  The persons who will probably attend to this dinner meeting are ....
A.    everyone who have visited Sir Walter Scott’s home.
B.     those who want to be involved in the auction.
C.     those who want to buy Sir Walter Scott’s home.
D.    all the directors of the companies.
E.     the companies’ representatives.
 
15.  “All proceeds from the Dinner will go to the Abbotsford Endowment Fund”
The underlined word means ....
A.    Money deposited in the banks.
B.     People who attend the meeting.
C.     Money obtained from the event.
D.    The owner of the property.
E.     The person who conducts the auction.
 
 
  This text is for question 16 and 17.
 

To fill this semester vacation, there will be an excursing program to Pulau Seribu held by The SMANSA Students Board. The program will be held on December 23, 2017. There will be interesting programs during the excursion. Please be registered before December 20, 2017. For detailed information, please contact Adinda, the program coordinator, at 08577846817.

 
16.    The purpose of the text is ....
A.    to describe vacation program.
B.    to tell about Students Board activity.
C.    to inform about Students Board activity.
D.    to announce students excursion to Pulau Seribu.
E.    to introduce new program of the Students Board.
 
17.    When is the due date of the registration?
A.    on December 20, 2017.
B.    on December 23, 2017.
C.    before December 20, 2017.
D.    after December 23, 2017.
E.    before December 23, 2017.
 
This text is for questions 18 to 20.
 
Should People Shop in Online Shop?
 
Nowadays, the activity of online shopping has risen steadily around the world. It has become a new lifestyle for people in modern city since 21St century. Even though there are still many people who prefer buying their daily needs in a market to shopping online, shopping online for certain people has more advantages than its drawbacks.
There are strong arguments in favour of online shopping. For some people, particularly working people, they argue that the existence of online shop is very utilitarian in their life. That is because they do not have to go to a market which they may spend much time. Moreover, online shop has offered many types of goods that customer can buy, so they have many preferences to select the best ones.
Furthermore, nowadays, there have been many online shops which put some buyer testimonies on their websites. If customers feel worried about the quality of goods, they can see and read some testimonies concerning the quality of those goods. Therefore, with the presence of testimony, consumers can easily determine whether the quality of goods is decent or not.
In conclusion, online shopping has advantages and merits for many people. Thus, people can utilize online shopping as new lifestyle due to its benefits.
 
18. This passage is mainly concerned with ....
A.  the arguments about online shopping.
B.  the easiness given by online shopping.
C.  the new lifestyle among carrier woman.
D.  the rise of online shopping around the world.
E.  the supportive arguments on online shopping.
                 
19. Based on the text, which of the following are reason why people choose online shopping?
A.  the high price.
B.  can be done everywhere.
C.  the limited kind the goods.
D.  the laziness of the customer.
E.  the practically of transaction.
                 
20. “Therefore, with the presence of testimony, consumers can easily determine whether the quality of goods is decent or not.” (paragraph 3)
               The underlined word may be best replaced by ....
A.    considerable
B.    respectable
C.    acceptable
D.    credible
E.    reliable
 
This text is for questions 21 to 23.
 
I had once a wife and a servant and a handsome son. One day I had to go to a distant city. While I was away my wife turned my son into a calf and my servant into a cow. My wife was a bad woman who had studied witchcraft. When I came back home I asked my wife for my son. She said, “Your son? I don’t know where he has gone.”
            “And my servant?” I asked.
            “He was dead,” she answered.
            My sorrow was very great. I did not feel happy for a year.
            One day I ordered my new servant to bring me a cow. I wanted to kill the cow for its meat. My new servant brought me the servant who was a cow now. The cow moaned so loudly that I did not kill it.
            I told my servant to bring me a calf and he brought me my son who was a calf now. When the calf saw me, it was very glad. It ran up to me and rubbed its head against me. I said to the servant, “Take this calf away and bring me another.”
            My wife called to me, “You must kill this one. This calf is very fat.” But I did not listen to her.
            “Take it away,” I said to my servant.
            The next day, I was sitting in my room when my servant came to me and said, “O, my master, I will tell you a tale which will make you happy.”
 
            “I have a daughter who studied magic. Yesterday, when you gave me the calf I went home. I went into the house. When my daughter saw the calf she covered her face. First she cried and then she laughed.”
 At last she said to me,” O, my father, why do you bring a strange man into the house to look at me?”
I answered, “I did not see a man.
“This calf is your master’s son, “she said.”I laugh because he is your master’s son and I cry because he is a calf.”
Then I went with my servant to his house to see his daughter. “Is it true what you have said about the calf?”
“Yes, my master, he is your son.”
I asked her, “Can you give me back my son?”
My servant’s daughter took a bottle of water out of the cupboard. She poured some water on the head of the calf and said, “Dear calf, change into a man again.”
A handsome young man stood before me. The servant’s daughter then changed my wicked wife into a gazelle.
My son married my servant’s daughter and they were happy together.
 
                                                (adapted from The Arabian Night’s Entertainments by Martha A.L. Lane)
 
21. According to the text, …..
A.  The servant’s daughter was a wicked girl.
B.  The master was very happy to meet his son again.
C.  The master’s new wife had saved the master’s son.
D.  The master killed the cow for its meat.
E.   The calf did not know his father anymore.
 
22.  How would you compare the wife and the servant?
A.  The wife was a helpless woman, while the servant was a strong man.
B.  The wife was beautiful, while the servant was handsome.
C.  Both the wife and the servant practiced magic.
D.  The wife was wicked whereas the servant was kind-hearted.
E.   Both the wife and the servant could turn people into animals
 
23. When the man came back home, he asked his wife for his son ....she answered that his
      son had gone away.
A.       because
B.        as
C.        and
D.       so
E.        but
 
This text is for questions 24 and 25.
 
Mr. William Chan
Personal Manager
Wong and Lim Consulting
PO BOX 583, Kwai Chung
Kowloon
 
Dear Mr. Chan
I am writing to apply for the post of Management Trainee, which was advertised on the Student Affairs Office notice board of the Hongkong Polytechnic University on 1 March 2005.
My working experience at Lucky Star Garment Manufactory Limited improved my leadership skills, communication skills and ability to work in a team environment. I have fluent spoken and written English. I also have fluent spoken and written Mandarin, and can therefore work in mainland China.
Currently, I am studying a B.A in Management at the Hong Kong Polytechnic University, graduating in 2005. The subjects which I am studying that are relevant to the post of Management Trainee include Operations Management, Human Resources Management, Accounting, Marketing and strategic Management.
During my studies I have had the post of Executive in Management Society. While leading and organizing Management Society activities I have my ability to lead and supervise subordinates effectively, ability to work under pressure and ability to work in a team environment.
Working for Wong and Lim Consulting appeals to me because it has a good reputation and it provides excellent training. Your organization produces a high-quality service, and I can contribute to this with my leadership skill and my ability to work under pressure.
I am available for interview at any time. I look forward to meeting you.
 
Your sincerely,
 
Wong Wai Man Wilfred
24.    Which of the following is true about Wong Wai Man Wilfred according to the text?
A.  He knew this job vacancy from the local newspaper.
B.   He is good at Mandarin but doesn’t have fluency in English.
C.   He was not good in coordinating with his team members.
D.  He provides excellent skill but can’t work under pressure.
E.   His subjects in University are in line with the management position.
 
25.    How do you compare the ideas in paragraph 2 and 5?
A.  Paragraph 2 tells about the purpose of writing the letter, whereas paragraph 5 tells about the education background.
B.   Both paragraphs tell about the ability to work under pressure and in a team environment.
C.   Paragraph 2 tells about the skills and experiences, whereas paragraph 5 tells about the subjects he studied in the university.
D.  Paragraph 2 tells us about the skills and experiences, whereas paragraph 5 tells about his motivation and hopes to work for Wong and Lim Consulting.
E.   Paragraph 5 supports the idea stated in paragraph 2 that is the motivation to work for Wong and Lim Consulting.
This text is for questions 26 and 27
 
Mohammad Hatta
Every year has its great men and women who are remembered for what they have done for their country. One of Indonesia’s great men is Dr.Mohammad hatta .He was a man with deep love for his country and people.
Dr Mohammad Hatta was born in Bukittinggi on August 12th,1902. While still in Junior high school in Bukittinggi, he became interested in politics and joined the league of young Sumatera.
He left Bukittinggi to study in Batavia. Then he went to Netherlands. He studied economics and gained a doctorate degree there. During his stay there he was active in the national movement. Because of his activities, he was arrested.
In 1923 Hatta returned to Indonesia. He joined in political organization called”Pendididkan Nasional Indonesia”. One of its goals was to develop political awareness among the Indonesia people. His activities again led to his arrest. The colonial government exiled him to Bowen Digul, and later to Bandanaira. Shortly before the Japanese invasion, he was brought back to Java.
When the Javanese surrendered in August 1945, Soekarno and Hatta proclaimed Indonesia’s independence. Hatta became the first vice- president of The Republic of Indonesia
In 1956 Hatta resigned as a vice president and devoted himself to writing. On March 14,1981 Dr. Mohammad Hatta passed away in Jakarta.
Nowadays, he is no longer living among us. However, his spirit of loving the country and nation is one of the reasons why he is well remembered.
26.    Why was Moh. Hatta arrested? Because .....
A.       he joined in political organization in Batavia.
B.        he proclaimed the Indonesia’s independence with Soekarno.
C.        he developed the political awareness among Indonesians.
D.       he had a spirit of loving the country and the nation.
E.        he was interested in politics and joined the league of young Sumatera.
27. “In 1956 Hatta resigned as a vice President.”
      The synonym of the underlined word is…
A.       gave up
B.        brought up
C.        maintained
D.       surrendered
E.        kept in position
     
This text is for questions 28 to 30
 
Acid rain is rain that is highly acidic because of sulfur oxides, nitrogen oxides, and other air pollutants dissolved in it. Normal rain is slightly acidic, with a pH of 6. Acid rain may have a pH value as low as 2.8.
Acid rain can severely damage both plants and animals’ lives. Certain lakes, for example, have lost all fish and plant life because of acid rain. Acid rain comes from sulfur in coal and oil. When they burn, they make sulfur dioxide (SO2). Most sulfur leaves factory chimneys as the gaseous sulfur dioxide (SO2 ) and most nitrogen are also emitted as one of the nitrogen oxides (NO or NO2), both of which are gasses. The gasses may be dry-deposited–absorbed directly by the land, by lakes, by the surface, or by vegetation. If they are in the atmosphere for anytime, the gasses will oxidize (gain an oxygen atom) and go into solution as acids.
Sulfuric acid (H2 SO4) and the nitrogen oxides will become nitric acid (HNO3). The acids usually dissolve in cloud droplets and may travel great distances before being precipitated as acid rain. Catalysts such as hydrogen peroxide, ozone, and ammonium help promote the formation of acids in clouds. More ammonium (NH4) can be formed when some of the acids are partially neutralized by airborne ammonia (NH3). Acidification increases with the number of active hydrogen (H+) ions dissolved in acid. Hydrocarbons emitted by, for example, car exhausts will react in sunlight with nitrogen oxides to produce ozone.
 Although it is invaluable in the atmosphere, low-level ozone causes respiratory problems and also hastens the formation of acid rain. When acid rain falls on the ground it dissolves and liberates heavy metals and aluminum (Al). When it is washed into lakes, aluminum irritates the outer surfaces of many fish. As acid rain falls or drains into the lake the pH of the lake falls.
Forests suffer the effect of acid rain through damage to leaves, through the loss of vital nutrients, and through the increased amounts of toxic metals liberated by acid, which damage roots and soil microorganisms.
 
28. What is the purpose of the text?
A.       To report the acid rain in general
B.       To explain the process of acid rain
C.       To persuade the reader to prevent acid rain
D.       To discuss the danger of acid rain in the air
E.        To present two different opinions on acid rain process
 
29.  After the sulfuric acid and the nitrogen oxides become nitric acid, ....
A.       it is absorbed directly by the vegetation.
B.       it usually dissolves in cloud droplets.
C.       it emits another sulfur gas.
D.       it radiates an oxygen atom.
E.        it dissolves in the lake.
 
30.  What is the impact of acid rain?
A.       It damages the plants.
B.        It damages living things.
C.        It produces toxic.
D.       It kills animals.
E.        it kills microorganism.
 
This text is for questions numbers 31 - 33.
 
Lately, concerns have arisen that Jakarta, the capital city of Indonesia, and its immediate surroundings are threatened to experience a clean water crisis by 2025. Clean water, which is produced by two private operators – PAM Lyonnaise Jaya (Palyja) and Aetra Air Jakarta – currently totals 18.7 m3 per second. However, by 2025, demand for clean water will reach 41.3 m3/second as the population of Jakarta is estimated to grow to 14.6 million people from 9.6 million currently (the unofficial figure is possibly much higher).
It has been reported that city-owned property developer Jakarta Propertindo (Jakpro) and city-owned developer Pembangunan Jaya will acquire a combined 100 percent stake in Palyja. If the Jakarta administration has a direct stake in the city water operators, it will increase public supervision on the local clean water industry.
PAM Lyonnaise Jaya, which manages the clean water supply in the west side of Jakarta, is a private water operator that is partly controlled by Astra International through its subsidiary Astratel Nusantara. Palyja has been active in Jakarta for about 16 years. However, last year a law suit was filed demanding that the court will annul the agreement between city water operator PAM Jaya and Palyja and Aetra Air Jakarta (Aetra) claiming that public access to affordable clean water has been hindered.
Based on information from the World Bank, Indonesia plans to achieve universal clean water access by 2019 but almost half of the population still do not have access to clean water at present.
 
31.    What is the text about? It’s about ....
A.    the growth of water supply
B.    PAM Lyonnaise Jaya
C.    clean water industry
D.    city water operators
E.    clean water crisis
 
32.    What is predicted to happen in 2025?
A.    Public access to affordable clean water will be hundred.
B.    Indonesia to achieve universal clean water access.
C.    There will be more water supply operators.
D.    The demand for clean water will decrease.
E.    Jakarta will experience water crisis.
                 
33.    Paragraph one discusses ...
A.    the demand for clean water.
B.    clean water crisis in Jakarta in 2025.
C.    the rapid growth of Jakarta population.
D.    the production of clean water in Jakarta.
E.    two private operators producing clean water.
 
This text is for questions numbers 34 and 35.
Indonesian Tourism Industry Association Bali offers free accommodation
 
Jakarta | Tue, November 28, 2017 | 12:35 pm
 
Indonesian Tourism Industry Association (GIPI) Bali is offering free accommodation for stranded tourists at the Ngurah Rai International Airport Bali that has been closed since Nov. 27 due to volcanic ash from Mount Agung.
“Not a single tourist should stay overnight at the airport, GIPI Bali together with Badung regional administration is providing free accommodation for tonight and tomorrow, if the airport remains closed,” said GIPI Bali head, Gus Agung.
 “We’ve set aside two billion rupiahs for two nights, one room is allocated for two guests,” Gus added.
The accommodation also includes breakfast.
In the era of social media, Gus Agung mentioned, unsatisfied tourists are free to express their frustrations. “But if they are served well with respect, they will also post their happiness amid the panicky situation,” he added.
Tourism minister Arief Yahya praised GIPI Bali for initiative, “What is being done by the Badung regency and GIPI Bali is very good. This is what we call a long-term investment,” he said.
The two billion rupiahs is relatively small compared to Badung’s average Locally-Generated Income (PAD) in a year that is at seven trillion rupiahs.
 
34.    The writer’s intention in writing the above text is ....
A.    to tell that people are panic because of the ash
B.    to tell the audience about some new worthy
C.    to describe the situation due to volcanic ash
D.    to tell the audience free accommodation
E.    to describe the panicky situation
                 
35.    From the text we may conclude that ....
A.    all tourists should stay overnight at the airport
B.    tourists should stay overnight because of the ash
C.    the fund allocated for serving the tourists is reasonable
D.    GIPIBali and Badung regency have served the tourists well
E.    unsatisfied tourists expresses their frustration in social media
                 
This text is for questions 36 to 38
 
The Use of Formalin and Other Additives in Foods
 
The use of formalin and other dangerous preservatives in food has been serious problem for three reasons. Firstly, formalin is not for human beings, but it is for biological specimens and experiments. Formalin in Biology is a 10% solution of formaldehyde in water which is usually used as a disinfectant or to preserve biological specimens. Thus, it is not for food preservatives.
Of course when it is used for food preservative, it will be very dangerous to human’s body.
The second reason is that there is no tight control from the government. This condition makes the people’s health is really in a threat. When the control is weak and the use formalin was spread wide all over the Indonesian regions, and these days it has really happened, the citizen's bodies will be badly contaminated with the poisons. Fish or food traders still sell their products which contain formalin and dangerous preservatives. Can you imagine that our digestive system absorbs the substance that should be for the human and animal corpses?
Considering the reasons, we can make a conclusion that the use of formalin and other preservatives is really a serious problem if it is not resolved immediately.
 
36.  The purpose of the text above is . . . .
A.  to entertain the readers by explaining formalin as food preservatives
B.  to present two points of view about formalin
C.  to retell past event about formalin and other additives in food
D.  to describe about formalin as food preservatives
E.  to persuade the readers not to use formalin as food preservatives
 
37.  Based on the facts above, the writer suggested that . . . .
A.    people have to avoid consuming formalin in their food
B.     the use of formaldehyde is necessary to control the food
C.     people should add 100% solution of formaldehyde in water 
D.    the food preservative is required to make the food delicious
E.     food seller is supposed to pour formalin for vegetables and food products

38. Firstly, formalin is not for human beings, but it is for biological specimens and experiments. The synonym of the underlined word is . . . .
A.    approach
B.     discovery
C.     speech
D.    observation
E.     method

 
This song lyric is  for questions 39 and 40
                          Don’t laugh at me
                         sung by :Mark Wills
 
 I'm a little boy with glasses
The one they call the geek
A little girl who never smiles
'Cause I've got braces on my teeth
And I know how it feels
To cry myself to sleep.
I'm that kid on every playground
Who's always chosen last
A single teenage mother
Tryin' to overcome my past
You don't have to be my friend
Is it too much to ask?
 
Chorus:
Don't laugh at me, don't call me names
Don't get your pleasure from my pain
In God's eyes we're all the same
Someday we'll all have perfect wings
Don't laugh at me.
 
I'm the cripple on the corner
You pass me on the street
I wouldn't be out here beggin'
If I had enough to eat
And don't think that I don't notice
That our eyes never meet.
I lost my wife and little boy
Someone crossed that yellow line
The day we laid 'em in the ground
Is the day I lost my mind
Right now I'm down to holdin'
This little cardboard sign.
taken from :http//www.metrolyrics
39.  What is the topic of the lyrics above?
A.    Children who have been orphans.
B.     Children who have been teased or bullied.
C.     Boys and girls who beg for money on the street.
D.    Boys and girls promoting tolerance in education.
E.     Boys and girls singing on the streets for money.
 
40.  What moral lesson can we get from this song?
A.    Don’t bully others because they look different.
B.     We must keep justice done on earth.
C.     Don’t make wars, make peace.
D.    Life is too short, so respect yourself.
E.     Inspire everyone with your songs.
 
B.  Do the following essays test!
Read the following text and answer the question.
 
When we had a holiday last year, my family and I went to a place at the seaside and borrowed a boat from one of our friends. We sailed and finished on the sea all day.
When the sea was rough, we sailed on a small lake near the sea instead. There were not many fish in the lake, but in the sea we caught a lot with a hook, line and small pieces of bread.
When the weather was fine, we collected pieces of dried wood and fired or grilled our fish over them on the beach.
 
41.  What kind of experience did the writer have in the text?
 
42. Complete this text in this caption with the correct prepositions (provided in the box) ! 
Soal Paket A USBN Bahasa Inggris Kelas XII

4
3. Rearrange these jumbled sentences and paragraphs so that they can make a good text.

 

A

During his business trip in 1859, he witnessed the aftermath of the Battle of Solferino in modern day Italy. He recorded his memories and experiences in the book A Memory of Solferino.

B

In 1901 he received the first Nobel Peace Prize together with Frederic Passy.

C

Jean Henri Dunant was born in Geneva Switzerland  on May 8th, 1828. He was also known as Henry Dunant. Dunant was a Swiss businessman and a social activist.

D

He also developed the idea that in the future a neutral organization should exist to provide care to wounded soldiers. This idea inspired the foundation of the International Committee of the Red Cross in 1863..

E

In his book, he described the battle, it costs, and the chaotic circumstances afterwards.

 

44. Make a dialogue involving the expressions of suggestion and offer based on the given
     situation. Your dialogue must consist of 4 exchanges.
Situation: Rudy met his new classmate, Suzy in the classroom. She looked pale and Rudy suggests her go home but Suzy says that nobody is at her home and she doesn’t bring the key. Then, Rudy suggests her  see a doctor but she doesn’t know where to go and Rudy offers to accompany her.
           Rudy        : ..............................................
           Suzy         : ..............................................
           Rudy        : ..............................................
           Suzy         : ..............................................
           Rudy        : ..............................................
           Suzy         : ..............................................
           Rudy        : ..............................................
           Suzy         : ..............................................       

45.  Observe the picture below. What do you think about this situation? Write down an  opinion about it.

Soal Paket A USBN Bahasa Inggris Kelas XI

 

****GOOD LUCK****


KUNCI DAN PEDOMAN PENSKORAN SOAL USBN BAHASA INGGRIS SMA PAKET 1

I.  KUNCI

Pilihan Ganda

1

C

11

A

21

B

31

D

2

E

12

E

22

D

32

E

3

D

13

D

23

E

33

E

4

C

14

B

24

E

34

D

5

E

15

C

25

D

35

D

6

A

16

D

26

C

36

E

7

A

17

C

27

A

37

A

8

B

18

B

28

B

38

D

9

C

19

E

9

B

39

B

10

C

20

E

30

B

40

A

 

Uraian
41.  Variable answers
a.       The writer had an exciting experience/adventure OR
b.      The writer had a memorable experience/adventure OR
c.       The writer had an unforgettable experience/adventure OR
d.      any other answers which are similar.
42. a. out of                   b. into              c. in front of           d. on
43. C-A-E-D-B
44. Accept any possible answer
45. Accept any possible answer

Posting Komentar untuk "Soal Paket A USBN Bahasa Inggris Kelas XII SMA/MA/SMK beserta Jawabannya "