Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Soal Ujian Paket B Bahasa Inggris Lintas Minat Kelas XII SMA/MA/SMK beserta Jawabannya

Selamat siang, kawan semuanya. Apa kabar?  Semoga semoga baik, sehat dan bisa belajar lagi seperti biasanya. Amiin.

Pada postingan kali ini, kami akan membagikan contoh soal Bahasa dan Sastra Inggris lintas minat kelas 12 SMA/MA/SMK.

Soal Ujian Bahasa Inggris Lintas Minat Kelas XII SMA

Seperti yang kalian ketahui, selain mempelajari mata pelajaran bahasa inggris, siswa sma juga diberikan pelajaran lintas minat yakni sastra inggris.

Nah, setelah sebelumnya kami mengunggah Soal Ujian Sekolah Bahasa Inggris Lintas Minat paket A, pada hari yang baik ini kami akan memgupload soal ujian sekolah mata pelajaran bahasa dan sastra inggris atau bahasa inggris lintas minat paket B untuk kawan semuanya..

Tujuan diunggahnya soal paket ini, tidak lain hanyalah untuk membantu kawan-kawan semuanya untuk belajar dan sebagai bank soal yang bisa kawan-kawan kunjungi di lain waktu.

Adapun kunci jawaban dari soal-soal ini terletak setelah soal terakhir. Jadi, lebih baik silakan berlatih dulu baru kemudian cocokkan jawaban kalian pada kunci jawaban di bawah atau akhir soal.

Untuk selengkapnya, silakan perhatikan artikel di bawah ini.

baca juga: 
PETUNJUK KHUSUS
  • Pilihlah salah satu jawaban yang paling  tepat pada soal pilihan ganda, dengan menghitamkan (•) pada A, B, C, D, atau E pada lembar jawaban yang tersedia!
  • Jawablah dengan tepat soal uraian pada lembar jawab uraian. 
A.     PILIHAN GANDA

 
This text is for questions number 1 - 2
1.             What is the form about?
A.       Employment.
B.       Membership.
C.       Registration.
D.       Job application.
E.        Job requirement.
 
2.             For the bank, Zip code is a series of letters or digits to ….
A.      find out the lost area.
B.       find the lost contacts.
C.       know the other’s home.
D.      sort large volumes of mail.
E.       specify the position needed.
 
This text is for questions number 3 - 4
3.            
What is the main purpose of the text?
A.      To tell the strong points of the event.
B.       To describe the event of Artotel Week.
C.       To describe the buildings of the event.
D.      To persuade the readers to hold an event.
E.       To persuade the readers to join the event.
 
4.              From the text, we can infer that ….
A.      The festival will be fun only for art students.
B.       Visitors can enjoy musical performance.
C.       Visitors can find anything in this festival.
D.      People will get bored in the festival.
E.       Visitor will enjoy historical play.
 
This text is for questions number 5 - 7
A mobile phone (also known as a wireless phone, cell phone, or cellular telephone) is a very small portable radio telephone.
The first mobile phone networks were created in the late 1970s in Japan. A cell phone combines technologies, mainly telephone, radio, and computer. Cell phones work as two-way radios. They send electromagnetic microwaves from one base station to other one. The waves are sent through antennas. This is called wireless communication. There are different kinds of phones. A flip phone flips open, and is best for calling. A bar phone is shaped like a candy bar, and the keys and screen are on one face. A slate phone is a phone that has almost no buttons, and uses a touch screen. Most Smartphone are slates. A slider phone slides on rails. It can slide out number keys or a mini keyboard, but some do both. A swivel spins on an axle.
Many 21st century mobile phones are Smartphone. These phones can be used for email, browsing the internet, playing music and games, and many other functions that computers can perform. This is because mobile phones basically are small computers. Older phones also used computer technology, but lacked many of the parts of a computer that were too big to fit into a phone. Modern phone makers have been able to use smaller parts. Most Smartphone are also GPS receivers and digital cameras.
5.             What is the text about?
A.      Description of Smartphone benefits.
B.       Explanation about kinds of phone.
C.       Description of cell phone in brief.
D.      Report about portable Smartphone.
E.       Information about technology.
 
6.             Which of the following statements is true according to the text?
A.      Different from the wireless phone, mobile phone is a very portable radio telephone.
B.       We can browse the internet, play games and many other functions with smartphone.
C.       Japan created Smartphone in the late 1970s with a very sophisticated technology.
D.      Modern phone makers have not been able to use smaller parts.
E.       Older phone and Smartphone are only differentiated in size.
 
7.             Cell phones work as two-way radios. They send electromagnetic microwaves from one base station to the other one.
The proper combination of the two sentences is….
A.      Cell phones work as two-way radios which send electromagnetic microwaves from one base station to the other one.
B.       Cell phones that work as two-way radios send electromagnetic microwaves from one base station to the other one.
C.       Cell phones work as two-way radios in which send electromagnetic microwaves from one base station to the other one.
D.      Cell phones in which work as two-way radios send electromagnetic microwaves from one base station to the other one
E.       Cell phones which send electromagnetic microwaves from one base station to the other one.
 
This text is for questions number 8 - 9.
One morning, Bawang Putih was washing some clothes in a river. Accidentally, her step mother’s clothes were washed away in the river. Feeling so worried, she walked along the river. She, then, met an old woman. The woman said that she had kept the clothes and would return them to Bawang Putih if she helped the old woman do her household chores. Bawang Putih helped her sincerely. After everything was finished, the old woman returned the clothes and also gave her a gift. The old woman asked her to choose one of the two pumpkins she held. Between the small and big one, Bawang Putih only took the small one. After thanking the old woman, Bawang Putih  went home.
Arriving home, her step mother and step sister named Bawang Merah were angry because of having been waiting for her all day long. Bawang Putih then told about the clothes, the old woman, and the pumpkin. Being very angry, the step mother grabbed the pumpkin and smashed it to the floor. To their surprise, jewelries were found there. Seeing this, she then asked Bawang Merah to go to the river and throw her clothes into the river. She asked her to do exactly the same as Bawang Putih’s experience.
Bawang Merah immediately went to the river. She threw the clothes and pretended to search them. Not long after that, she met the old woman. Again she asked Bawang Merah to do her household chores. She refused and asked the old woman to give her a big pumpkin. The old woman just gave what she wanted. After getting the big pumpkin, she ran very fast. Arriving home, she and her mother was impatient to get the jewelries inside the pumpkin. Bawang Merah asked Bawang Putih to go away from them. She didn’t want her to have a part of the jewelries inside the pumpkin. She then directly smashed the pumpkin to the floor. To their surprise, they found a lot of snakes inside the pumpkin! The snakes looked very hungry and would bite them. “Oh no, don’t bite us, snakes! Go Away! “Mom, I think God just punish us because we have treated Bawang Putih so badly. Bawang Putih, please forgive us!” screamed Bawang Merah and her step mother, but it was late.
 
8.             From the text, we know that Bawang Merah is … , whereas Bawang Putih is ….
A.      generous, kind-hearted
B.       curious, aggressive
C.       stubborn, petulant
D.      impatient, boastful                                       
E.       greedy, compliant
 
9.             What is the best proverb for the story?
A.       Give him an inch and he’ll take a mile.
B.       Where there is a will, there is a way.           
C.       Killing two birds with one stone.
D.       It’s no use crying over spilt milk.
E.        A bad workman blames his tools.    
 
This text is for questions number 10 - 11.
You Raise Me Up
Josh Groban
 
When I am down, and, oh, my soul, so weary
When troubles come, and my heart burdened be
Then, I am still and wait here in the silence
Until you come and sit awhile with me
 
You raise me up, so I can stand on mountains
You raise me up to walk on stormy seas
I am strong when I am on your shoulders
You raise me up to more than I can be
 
You raise me up, so I can stand on mountains
You raise me up to walk on stormy seas
I am strong when I am on your shoulders
You raise me up to more than I can be
 
You raise me up, so I can stand on mountains
You raise me up to walk on stormy seas
I am…
 
10.         What is the song about ? It is about the singer’s experience…..
A.      to stay alive.
B.       to cross the sea.
C.       to wait someone
D.      to climb a mountain.
E.       to solve a problem.
 
11.         What can we learn from the song?
A.      There are a lot of ways to Rome.
B.       Struggle and work hard for your life.
C.       God never leave us when we are in trouble.
D.      Never give up to make your dream come true.
E.       Do regular exercise if you want to be healthy.

This text is for question number 12
Britney : Hey Sal, if you can answer my riddle, I’ll treat you to Pizza Hut.
Sally       : Good lord! What could I do with such a free meal?
Britney   : Well, do you know what travels around the world but only stays in one spot?
It is small but cute.
Sally       : ………………………………… 
12.         What is the best answer of the riddle?
A.      Dust.
B.       Wind.
C.       Plane.
D.      Stamp.
E.       Travel.
 
This text is for questions number 13 - 15.

William Shakespeare is one of the world’s greatest writers. He wrote plays for the theatre. He wrote poetry too. He was born in 1564. He grew up in Tudor England in the time of Queen Elizabeth I.

 Shakespeare was born in Stratford-upon-Avon, in England. Later he went to London, to be an actor. But he became famous for writing plays. His friends said he was the best writer of his time. Most people now say he was the best of all time.

 Shakespeare lived more than 400 years ago. Yet people still go to see his plays.

 Shakespeare plays are performed all over the world. Students study Shakespeare in school and at university. People writes books about Shakespeare. There are Shakespeare theatres and Shakespeare festivals.

 He lived in exciting times. Francis Drake sailed around the world (1577-1580). Shakespeare was probably in London when the Spanish Armada sailed to attack England in 1588. He saw the coronation of King James I in 1603. 1605 was the year of the Gunpowder Plot and Guy Fawkes. Shakespeare died in 1616.

 13.         Why did people praise William Shakespeare?
A.   He helped Spanish Armada to attack England.
B.   He moved to London to become an actor.
C.   He attended King James’ coronation.
D.   He was a friend of Francis Drake.
E.    He was the best writer of all time.
 
14.         What can be inferred from the text?
A.   Students studied Shakespeare’s plays to honour him as national actor.
B.   King James I helped William Shakespeare to become famous.
C.   Spanish Armada attacked England for its greatest writer.
D.   Queen Elizabeth I was as the same ages as Shakespeare.
E.    William Shakespeare was well known as a play writer.
 
15.         “Shakespeare lived more than 400 years ago. Yet people still go to see his plays.”
         The underlined word is closest in meaning to….
A.   to show
B.   to care
C.   to find
D.   to watch
E.    to like
 
This text is for questions number 16 - 18.
Long time ago in the island of Java, Indonesia, lived a couple of farmer. They had married for some years but they had no children. So they prayed to a monster called Buta Ijo to give them children. Buta Ijo was a ferocious and powerful monster. He granted their wish on one condition. When their children 16), they had to sacrifice them to Buta Ijo. He liked eating fresh meat of human being. The farmers agreed to his condition. Several months later the wife was pregnant.
She gave birth to a beautiful baby girl. They named her Timun Emas. The farmers were happy. Timun Emas was very healthy and smart girl. She was also very diligent. When she was a teenager, Buta Ijo came to their house. Timun Emas was frightened,  so she ran away to hide. The farmers then told Buta Ijo that Timun Emas was still a child. They 17) ... him to postpone. Buta Ijo agreed. He promised to come again. The following year Buta Ijo came again. But again and again their parents said that Timun Emas was still a child.
When the third time Buta Ijo came, the parents 18) ... something for him. They gave Timun Emas several bamboo needles, seeds of cucumber, dressing and salt.
 
16.         ….
A.      grew up
B.       grewn up
C.       were growing
D.      had grown up
E.       had been growing
 
17.         ….
A.      asking
B.       asked
C.       are asking
D.      had asked
E.       had been asking
 
18.         ….
A.      prepared
B.       preparing
C.       had prepared
D.      were preparing
E.       had been prepared
 
This text is for questions number 19 - 21.

  As we know there is so much water in the world. There are many kinds of water that we can consume every day all time.

 Consuming water can be made as therapy of disease, because water that we consume with enough amounts and the right method can purify of poisons in our body. The therapy of water can save water availability in the body.

 Therapy of water can keep the beauty too. Skins is the out part of the body that has contact with dirty air, sun light and pollutions. To keep the skin elasticity, water is needed in the enough amounts. Water can dampen of skin until not easy to dry and make crimp.

 To keep the balancing of size body, water is needed. In fact, water can increase the metabolism and pressing of eat desire. Consume a lot of water can filtrate much calories.

 So, let’s consume water everyday at least eight glasses to keep our health and beauty. But, the water must be clean and hygiene. Find, buy and consume the best mineral water!

19.         How can water protect us from illness?
A.
    It cleanses poisons in our body.
B.    It cures the disease in seconds.
C.    It dampens the skin on the body.
D.    It absorbs poison from the blood.
E.    It stores enough liquid for the body.
                 
20.         What can we conclude from the text?
A.    By cooking our water, we can keep our beauty.
B.    By having mineral water, we will keep our health.
C.    By consuming enough water, we can clean our blood.
D.    By consuming a lot of water, we can increase desire to eat.
E.    By drinking enough water, we can be healthy and beautiful.
                 
21.         Drinking enough amount of water will ... the skin to prevent wrinkles.
A.    glow
B.    gleam
C.    sparkle
D.    shimmer
E.    moisturize
 
This text is for questions number 22 - 23.

Annabel Lee
By Edgar Allan Poe

It was many and many a year ago,
In a kingdom by the sea,
That a maiden there lived whom you may know
By the name of Annabel Lee;
And this maiden she lived with no other thought
Than to love and be loved by me.
 
I was a child and she was a child,
In this kingdom by the sea,
But we loved with a love that was more than love—
I and my Annabel Lee—
With a love that the winged seraphs of Heaven
Coveted her and me.
 
And this was the reason that, long ago,
In this kingdom by the sea,
A winds blew out of a cloud, chilling
My beautiful Annabel Lee;
So that her highborn kinsmen came
And bore her away from me,
To shut her up in a sepulcher
In this kingdom by the sea.
 
22.         What is the poem about?
A.      A girl named Annabel Lee.
B.       Seraphs of Heaven’s love
C.       A death of Annabel Lee.
D.      The writer’s true love
E.       A kingdom by the sea.
 
23.         The word “chilling” means ….
A.      exhaling
B.       covering
C.       awaking
D.      cooling
E.       heating
 
This text is for questions number 24 - 25
Facebook, Twitter, and other social networking sites are now technological applications that are popular among teenagers as well as children. With this website, we can expand either of kinship or friendship with the wider community, not only in the scope of the neighborhood itself, but from different walks of life, environmental and social status. It becomes a necessity for young people to have it.
The negative impact of social networks for teens and children are the social networking sites they have. They will feel addicted and do not care about time, do not care about the surroundings, lack of socialization with the environment, waste of money and credit, prone to dispute or misunderstanding, often social media can be a place that the fraud occur, and social media can damage the health of the eye of children or people who use them.
The conclusion that can be drawn is that social networking does have many benefits, but it can not be denied that social networks also have a wide range of hazards and other consequences like many boys and girls open social networking sites during school hours.
Therefore, the teens and the children should use social networks wisely and be able to sort the time between learning and opening the social networking sites so they will not regret the impacts later. At school, the students should have a training or socialization from adolescents, such as the teachers, so that later they are able to understand how the devastating impact of social networks on an ongoing basis so that it might be expected that the teens can be aware of and understand their obligations or duties as the students.
 
24.         What is discussed in the text?
A.       The good and bad impacts of social network for teens and kids.
B.       The popularity of facebook and twitter among teenagers.
C.       The advantages of social networks for teens and children.
D.       The awareness of parents in supervising their children.
E.        The bad impacts of social media for teens’ eye health.
 
25.         What does the writer think about the influence of social network for youth?
A.      The negative effects will depend more on the students themselves.
B.       For youth, it is a common thing to find such an influence in this life .
C.       The influence mostly brings positive impacts for teenagers and children.
D.      Social network tends to bring out more in negative effects than positive ones.
E.       Understanding the teens’ character can be the only way to avoid the unwanted effect.
 
This text is for questions number 26 - 27.
Lilo and Stitch 2
        Lilo and Stitch 2 is a little darker in tone. This VCD focuses primarily on Stitch, Lilo, and Lilo’s sister Nani. 
        It begins with Stitch’s bad dream about coming back to wreck havoc on the island, including threatening his friend Lilo. Something is making Stitch go back into his old, naughty ways. In making his diagnosis, Jumba reveals at last story of his creation of Stitch, and how something that went wrong due to a fault when Jumba originally created him and if it isn’t somehow fixed, Stitch will die! Unfortunately, Stitch disorderly actions always seem to interfere with Lilo’s important preparation for the May-day-hula competition - a competition that Lilo desperately wants to win in her mother’s memory. This sets up the main conflict with Lilo: is a victory in the hula competition, her attempt to get closer to the memory of her mother, more important than her continued friendship with Stitch, who suddenly seems intent on wrecking everything? Jumba goes to work creating a fusion chamber that will re-charge Stitch molecules and wash out his badness, but he can’t seem to build one that works. In the end, it’s Lilo’s faith in herself and the power of Ohana that offers the only chance to cure Stitch and fill his goodness level to the top.
This film captures the emotional pitch of the original movie, while in some ways, deepening the characters. One main plot thread involves Lilo attempting to win the annual hula competition. For the first time, the movie explicitly mentions her mother. Lilo is initially depressed, because she doesn’t have a mom to help her make her costume for the contest. Moses awakens her interest by showing Lilo an old scrapbook, with pictures of her mom, winning the hula contest! Lilo is also searching for inspiration for her hula dance, which conveys the spirit of aloha.
It’s a four star movie, especially for the wonderful heartfelt ending.
 
26.         What is the social function of the text?
A.      To convince the readers to see the film.
B.       To present the interpretative recount of the story.
C.       To give critique to an art work of Lilo and Stich 2.
D.      To persuade the readers that the film is worthy to see.
E.       To inform the readers that the film has been released.
 
27.         Based on the passage, we know that ….
A.       the film is not inspiring one
B.       the writer gives bad mark towards it
C.       the writer does not recommend us to see it.
D.       readers are not recommended to see the film
E.        the film is worthy to see, because it is a four star movie
 
This text is for questions number 28 - 29.
28.         This banner is made for …
A.       Informing readers to watch Gold Coast Resort
B.       Persuading readers to join the music festival
C.       Inviting readers to contact sundown hotline
D.       Persuading readers to get the tickets soon
E.        Persuading readers to come late there
 
29.         Which of the followings is not true based on the banner?
A.       For buying tickets, contact +603-8775 4666.
B.       The event is sponsored by facebook and twitter.
C.       For more information, contact +601123252839.
D.       On October 11th, the event will be ended at 4 pm.
E.        The event will be conducted in the middle of October.
 
 
This text is for questions number 30 - 31.
Recycling – It’s not easy being green.
Reduce, reuse, and recycle. Every day, we are told that we need to take more care of our environment. But it’s not that easy being green – or is it?
Over the past few years, local councils have tried to make it easier for people to be green. They provide different colored bins so residents know where to put their rubbish. Added to these colored bins are pictures on the bins showing what is allowed and what is not. These steps make it simple for people to recycle most of their household waste and help protect our environment. People need to look after our country. It certainly is inspiring to see so many people collecting rubbish from their local areas and the best bit is that most of it is recycled.
But on the other hand, some people find that the idea of recycling takes too much of their time. They can’t be bothered to sort their rubbish, and would rather just send it all to our ever growing tips and dumps. They don’t stop to think about what will happen 10, 20 or 30 years down the track when these places are full. Other narrow minded people believe that one person can’t make a difference.
Well, they’re wrong. Every item that is recycled is a bonus for our environment as we learn to use our resources in a more efficient way so that they last for years to come. Recycling is not that hard when you think about it. Almost everything we use can be recycled, from paper to glass to plastic. It makes sense to do everything we can help protect our environment for the future. Green is the best color of all!
 
30. What is the purpose of writing the text?
A.  To contribute ideas how to recycle paper, glass or plastic.
B.  To persuade people to recycle their paper, glass or plastic rubbish.
C.  To provide information so that people know where to put their rubbish.
D.  To present two different points of view about caring the environment green.
E.  To support arguments of people that recycling takes too much of their time.
                                     
31. What are the main ideas of the second paragraph and the third paragraph?
A. The government makes regulation to recycle rubbish; the people follow the regulation.
B. The government provides facility to put the rubbish correctly; the people do not care about it.
C. The government provides pictures of rubbish bins; the people follow the government policy.
D. The government shows what is allowed and what is not; the people sort their rubbish before dumping it.
E. The government makes the people to be green; the people think about the effects of dumping rubbish in incorrect bins.
 
This text is for questions number 32 - 33.

32.        
What does the leaflet tell us about?
A.      Promoting the books sale.
B.       Going back to school immediately.
C.       Describing the pictures on the leaflet.
D.      Reminding students to start studying again.
E.       Giving known when the new books release.
 
33.         Which of the following statements is true?
A.       The discount lasts for two days only.
B.       People can get a free book from the shop.
C.       People can get discount until 50% for text book.
D.       Stationary is free for customers buying up to $500.
E.        People can get discount up to 20% for buying books.
 
This text is for questions number 34 - 36. 
Laptop Computers
Laptops are lightweight, portable computers. They are popular devices among business people, students and people who use their computer in their daily life. They are commonly used in classrooms, business meetings, planes, trains, etc.
            The laptop’s misleading name come from the fact that they are small and light enough to rest on a person’s lap. A laptop should not sit directly on a person’s lap. They should sit on a flat surface such as a desk or a cooling mat. Laptop fans need space to cool the machine. If the fans 34) … , the laptop may overheat and cause damage. Some overheated laptops may even burn you if placed directly on your skin.
The first portable computer that resembled laptops today came out in 1982, the GRID Compass. It 35) … by many people because of the expensive cost at the time. The first successful laptop computer was the Japanese Kyocera Kyotronic 85, introduced in 1983. Laptop computers were not IBM compatible until 1986.
In the 1990s, with such companies as Dell, Apple and Gateway competing to make useful portable computers, laptop technology rapidly advanced. In 1995, Microsoft made the first of their Windows operating systems and streamlined the design of future laptops. By this invention, It 36)… that this device will bring more advance in technology.
 
34.         ….
A.      are blocking
B.       are blocked
C.       were blocked
D.      were blocking
E.       had been blocked
 
35.         ….
A.      has been used
B.       should be used
C.       was not used
D.      may be used
E.       is not used
 
36.         ….
A.      expected
B.       will expect
C.       is expected
D.      was expecting
E.       must be expected
 
This text is for questions number 37 - 41.
Company, Inc.
123 Alphabet Drive
Los Angeles, California 90002
 
15 November 2017
 
Ms. Jennifer Luke
Supervisor of Product Development
Pet Supply Provider, Inc.
472 Canine Road
Los Angeles, California 90002
 
Dear Ms. Luke:
 
It was a pleasure meeting you at the conference last week. As we discussed, I sincerely believe that the widget gizmo produced by Company, Inc. can greatly streamline your production process. If you are still willing, I would like to bring some of the key members of my team along with me to meet with you at Pet Supply Provider, Inc. We would like to give you an overview of our services and discuss with you the best plan to suit your needs.
 
Meeting in person would allow us to fully evaluate your wants and needs. Our team is available to meet at time this week or next. Please let me know, at your earliest convenience, when you would be available.
 
Cordially,

Harry Williams

 
37. What is the topic of the text?
A.   Evaluating the need of new widgets.
B.   Fulfilling the lack of production team.
C.   Promoting the product of the company.
D.   Giving overview about Company, Inc.
E.    Discussing the product of Pet Supply Provider.
 
38.  Why Mr. Williams and his team suggest Ms. Luke to meet personally?
A.   to value her company’s best demand
B.   to increase her company’s profile
C.   to satisfy their company’s effort
D.   to evaluate their team correctly
E.    to gather her team properly
 
39.         What can we infer from the text?
A.   Mr. Williams wants to meet Ms. Luke to offer his company’s service.
B.   Mr. Williams schedules the meeting with Ms. Luke next week at her office.
C.   Mr. William trains Ms. Luke’s team to increase the production of her company.
D.   Mr. Williams shows Ms. Luke an overview of his company’s production process.
E.    Mr. Williams conducts a meeting with Ms. Luke to streamline the company’s production.

40.         We would like to give you an overview of our services and discuss with you the best plan to suit your needs. What is the underlined word similar to?
A.   gear
B.   match
C.   adapt
D.   adjust
E.    accept

B.     URAIAN

41.         Where did Mr. Williams and Ms. Luke meet initially?
This text is for questions number 42 - 43. 
Blind Date
        Aliazalea second novel entitled "Blind Date" tells the love story of a 27-year-old girl named Titania. Titania is an Indonesian girl who lives in the U.S. Cultural differences are encapsulated in the theme of love becomes the background of this novel. Setting of the novel that takes an area in North Carolina, America, is well described by the author. So, the readers can imagine the situation there.
    Once, Titania broke his boyfriend named Brandon because of being caught to have another girl. Feeling very disappointed, Brian cursed her that no man would approach her.To prove that Brandon’s words were not true, Titania then registered herself at a dating agency to meet someone who fitted her criteria. While waiting the list of men who would be met by Titania, Titania unintentionally met a programmer named Rilley at the "Fresh Market". The unintended meeting finally continued to other meetings that made Titania feel something in her heart. Rilley who actually organized the matchmaking also felt the same. The stories of romance continued after they realized each other that they often met at the dating agency.
    The depiction of American man on Asian girl becomes the topic that I love from the whole story, even though overall I liked this novel. The nice story delivered by the author, Aliazalea, will make the readers will not be able to blink their eyes when reading the novel "Blind Date".
    Seeing the unique story, novel "Blind Date" could be a recommendation for readers of romance novels lovers.
                                                              
42. Write the generic structure of the text!
 
43. Conclude the writer’s opinion about the novel using so that and such that!
 
44. Rearrange the jumbled paragraphs below into a meaningful text!
 
  1. Seeing that fact, she then had an idea to change Indonesian women’s life. Supported by her husband and friends, she opened the first school for women in Indonesia in 1912 in Semarang. They taught Indonesian women how to read and write, so that they could be as smart as men. In addition to teaching, she also wrote letters to her friends in the Netherlands. One of them was Mr. JH Abendanon who strongly supported Kartini’s idea.
  2. Although she had passed away, her spirit and brilliant ideas remain alive and inspire Indonesian women to continue the struggle to make her dream come true. Even her spirit made a Dutch figure, Mr.JH Abendanon, compiled and published her letters sent to her friends in Europe entitle “Duisternis DOOR TOT Licht” or “from the dusk to the dawn”.
  3. When she was 12 years old, she had to quit studying because she had to do “pingit” at that time, a rule of Javanese custom that forbade woman to go outside before marriage. Finally, on 12th November 1983 she was married to Raden Adipati Joyodiningrat.
  4. Raden Adjeng Kartini was born in Jepara on April 21, 1876. She came from a noble family. Her father, Raden Mas Adipati Ario Sosroningrat, was wedana (assistant of the regency head governing Jepara at that time), while her mother, MA Ngasirah, was descended from the common people. Unlike the other children in general, she felt lucky because she could get education supported by her parents. She studied at ELS School (Europese Lagere School). She studied Dutch language there, so that she could speak Dutch language very well.
  5. After getting married, R.A Kartini never stopped learning. She continued to study in her own house by reading a lot of European books and magazines. When she was reading them, she found a great difference between European women’s life with Indonesian women’s. European women lived in freedom and they had the same position with men, meanwhile, Indonesian women lived under man’s power.
  6. On 13th September 1904, RA Kartini died after giving birth to her son named RM Soesalit Djojoadiningrat. She was 25 years old at that time.
 
45.         Write the best advice for completing the text bellow!

Drugs is an abbreviation of Narcotic and other dangerous medicines. Besides drugs, another term to call them is NAPZA which stands for Narcotics, Phsycotropica and other addictive substances (hazardous materials). Drugs are very dangerous for us. However, nowadays these drugs have been widely circulated in the community both in urban, rural, and even circulated in law enforcement agencies circle. Many factors lead people to use drugs especially for teenagers. The main factor that causes teens to use drugs is crisis of identity. They are searching for their identity which they have not met yet so that they are easily tempted by drugs. Another factor is family factor. There are so many families who do not pay attention to their children, especially for broken home families. These drug users do not know that drugs can have a negative impact on its users; the following are the adverse effects that could be caused by the drug.

In terms of health, drugs can harm organs in our body. Substances which are contained in the drug can damage brain and kidneys when it is consumed continuously. Drugs can cause hallucinogenic effects that can harm our nerves. Drugs also can cause addiction effect to its users so that they will feel addicted and want to use the drug continuously. In addition, the use of drugs also can make the user depressed, and cause various dangerous diseases such as liver disease, schizophrenia, blood clots, dehydration, optic nerve damage, brain damage, and ultimately can lead to DEATH!

Moreover, for teenagers drugs can ruin their future and jeopardize the future of this nation. Teens who use drugs will feel lazy to learn and have no spirit or desire to live. They will only be seduced by momentary pleasures offered by drug. In addition to, drugs also harm our nation. We can see from data collected by the government that 32 percent of drug users in Indonesia are teenagers. Nearly half of teenagers in Indonesia had been using drugs, whereas they are future generation for this nation. What would happen if the successors of our nation are the generation who are lazy and like to do bad action.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
(sumber: caramudahbelajarbahasainggris.net)
 
 
KUNCI JAWABAN SOAL BAHASA DAN SASTRA INGGRIS (PEMINATAN/LINAT) PAKET 2 KURIKULUM 2013

A. PILIHAN GANDA

1

D

11

C

21

E

31

B

2

D

12

D

22

D

32

A

3

E

13

E

23

D

33

E

4

B

14

E

24

A

34

B

5

C

15

D

25

D

35

C

6

B

16

A

26

C

36

C

7

A

17

B

27

E

37

C

8

E

18

C

28

B

38

A

9

D

19

A

29

D

39

A

10

A

20

B

30

D

40

A/B

 
B. URAIAN
41.       Mr. Williams and Ms. Luke met at the conference initially.
42.

No.

Generic Structure

Paragraph

1.

Orientation

1

2.

Interpretative Recount

2

3.

Evaluation

3

4.

Evaluative Summation

4

43. a.   The novel is so well described by the author that the readers can imagine the situation there.
      b.   The novel has such a nice story that the readers will not be able to blink their eyes when reading it. (and any possible answers)
44.  4 – 3 – 5 – 1 – 6 – 2
45. Seeing the dangers of drugs, we should avoid drugs. Besides, we should choose the right friends and environment. So, we’ll not get trapped in consuming drugs.
      (Any possible answers)

Posting Komentar untuk "Soal Ujian Paket B Bahasa Inggris Lintas Minat Kelas XII SMA/MA/SMK beserta Jawabannya "

------------------------------------------------