Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Soal Ujian Paket D Bahasa Inggris Lintas Minat Kelas XII SMA/MA/SMK beserta Jawabannya

Selamat siang, kawan semuanya. Apa kabar?  Semoga semoga baik, sehat dan bisa belajar lagi seperti biasanya. Amiin.

Pada postingan kali ini, kami akan membagikan contoh soal Bahasa dan Sastra Inggris lintas minat kelas 12 SMA/MA/SMK.

Soal Ujian Bahasa Inggris Lintas Minat Kelas XII SMA

Seperti yang kalian ketahui, selain mempelajari mata pelajaran Bahasa Inggris, siswa sma juga diberikan pelajaran lintas minat yakni sastra inggris.

Nah, setelah sebelumnya kami mengunggah Soal Ujian Sekolah Bahasa Inggris Lintas Minat paket C, pada hari yang baik ini kami akan memgupload soal ujian sekolah mata pelajaran Bahasa dan Sastra Inggris atau Bahasa Inggris Lintas Minat paket C.

Tujuan diunggahnya soal paket ini, tidak lain hanyalah untuk membantu kawan-kawan semuanya untuk belajar dan sebagai bank soal yang bisa kawan-kawan kunjungi di lain waktu.

Adapun kunci jawaban dari soal-soal ini terletak setelah soal terakhir, jadi lebih baik silakan berlatih dulu baru kemudian cocokkan jawaban kalian pada kunci jawaban di bawah atau akhir soal.

Untuk selengkapnya, silakan perhatikan artikel di bawah ini.

baca juga: 
PETUNJUK UMUM :
  1. Isikan identitas Anda ke dalam Lembar Jawaban Komputer (LJK) yang tersedia dengan menggunakan pensil 2B, sesuai petunjuk di Lembar Jawaban Komputer (LJK).
  2. Tersedia waktu 120 menit untuk mengerjakan paket tes tersebut.
  3. Jumlah soal sebanyak 40 butir pilihan ganda, pada setiap butir soal terdapat 5 (lima) pilihan jawaban dan 5 butir soal uraian.
  4. Periksa dan bacalah soal-soal sebelum Anda menjawabnya.
  5. Laporkan kepada pengawas ujian apabila terdapat lembar soal yang kurang jelas, rusak atau tidak lengkap.
  6. Mintalah kertas buram kepada pengawas ujian, bila diperlukan.
  7. Tidak diizinkan menggunakan kalkulator, HP, tabel matematika,atau alat bantu hitung lainnya .
  8. Periksalah pekerjaan Anda sebelum diserahkan kepada pengawas ujian.
 PETUNJUK KHUSUS :
  • Pilihlah salah satu jawaban yang paling tepat pada soal pilihan ganda, dengan menghitamkan (•) pada A, B, C, D, atau E pada lembar jawaban yang tersedia!
  • Jawablah dengan tepat soal uraian pada lembar jawab uraian.
A. PILIHAN GANDA
 
The text is for question no. 1-2
 
1.       The form belongs to…
A.    Deposit form
B.     Withdrawal slip
C.     Saving account
D.    Certificates of Deposit
E.     Transfer application form
 
2.       We need the form to …
A.    borrow money up to a certain amount
B.     save some money to our saving account
C.     take out funds from our account to our bank account.
D.    write checks and use electronic debit to access our funds
E.     carry a monthly limit of preauthorized transfers to other accounts
 
The text is for question no. 3-4
Tennis Lessons for Active Students

Do you want to take some time off from school work, tuition classes, self-defense classes and spend more time on games?
If you do, this class is especially for you. Meet our experienced coaches to find out more!
  Date  : 12 April – 15 April 2018
  Time  : 5 p.m. – 9 p.m.
  Place  : Stadium Sultan Sulaiman, Klang

Avoid disappointment!Register during the four-day
Promotional period and get 10% discount
You may also purchase quality tennis rackets at 15% discount at the venue
Classes are small!!!

For more information, visit our Web site: tennispro@ excel comy
 
3.       What is the purpose of the ad?
A.    to meet experienced coaches
B.     to offer a tennis lesson for active students
C.     to tell one how to become a good tennis player
D.    to purchase quality tennis rackets at 15% discount
E.     to advertise the tennis racket at the very lowest price
 
4.       According to the advertisement, how does the seller persuade the customers?
A.    By giving 10% discount during promotion period  
B.     By giving the customers free rackets
C.     By mentioning the telephone number
D.    By mapping the location of the class
E.     By offering various classes
 
The text is for question no. 5 - 7
 
A laptop is a computer. It is easy to carry around. Its user can fold the laptop along its hinge for carrying. The laptop was created mainly for this particular reason. Computer parts were scaled to smaller size so this could happen.
The first laptop was invented in 1979 by British Designer Bill Moggridge. In 1982, two computer designers from Microsoft, Kazuhiko Nishi and Bill Gates, started their discussion concerning a new portable computer. The main thing about the computer was a new LCD technology. A year later the company launched its TRS-80 Model 100, which was a computer that looked pretty much like the laptops we know today.
The development of laptops continued with various upgrades and additional functions added. Laptops have a lot of advantages like:
-People can carry them anywhere, whether office or home.
-They can be used in a smaller space than an ordinary personal computer.
At the same time portable computers have several negative points like:
-Price is higher
-Computer thefts became easier.
-While used in the car they can cause car accidents.
-They break more easily than desktop computers.
 
5.       What is the topic of the text above?
A.    Laptop and its story
B.     Laptops for everyone
C.     Weaknesses of laptops
D.    Weaknesses of desktop computers
E.     Difference between laptops and desktop computers
 
6.       Which statement is True according to the text?
A.    Laptop is suitable for housewives.
B.     We can put laptops inside our bag
C.     Laptops are invented before desktop computers
D.    Laptop is less risky to be stolen than computers
E.     Laptops are more durable than desktop computers
 
7.       The correct adjective clause when you combine the first and second sentence of the text is ....
A.    A laptop is a computer who is easy to carry around.
B.     A laptop is a computer whose is easy to carry around.
C.     A laptop is a computer whom is easy to carry around.
D.    A laptop is a computer which is easy to carry around.
E.     A laptop is a computer in which is easy to carry around.
 
The text is for question no. 8 - 9
THE GIRL WHO TRIED TO FLY
Once upon a time, there was a girl named Lily. She was four. She always tried to fly. She jumped off of a chair. Boom! Her mom Kate came running in.
“Are you ok?” said her mom.
“Yes” said Lily, but Lily did not give up. She jumped off of everything that was tall but it got late so she went to bed. That night she woke up and started to jump on her bed and started to fly.
The next morning, she had school so she went to school. Her teacher’s name was Ms. Rose. Her room was called Room 3. She was learning math. Beep!
“Oh no!” said Lily. “It’s a fire!”
She went outside in a line. She heard a noise. It was saying, “help!”  Lily flew to her classroom.  It was Luna. “Grab on” said Lily.
She saved Luna’s life so when she went home and told her mom her story, she was famous.
She was on TV and Luna and Lily were best friends. They played together a lot
 
8.       What do you think of Luna and Lily?
A.    Luna is a brave girl and Lily is a strong one
B.     Lily and Luna both were nervous and upset
C.     Lily was frightening and Luna was nervous
D.    Both Lily and Luna were nervous, fearful and upset
E.     Lily was calm to face the situation but Luna was frightened
 
9.       What proverb describes the story above?
A.    Destroy something’s easier than to construct
B.     Dream the impossible to reach the stars
C.     Diligence is the mother of good fortune
D.    Children and fools tell the truth
E.     Don’t go too far in small
 
 This song is for questions no 10 to 11
 
"The Time Of My Life"
Sung by David Cook
 
I've been waiting for my dreams
To turn into something, I could believe in
And looking for that magic rainbow
On the horizon I couldn't see it
 Until I let go, gave into love
 And watched all the bitterness burn
 Now I'm coming alive, body and soul
 And feelin' my world start to turn
Chorus:
And I'll taste every moment and live it out loud
I know this is the time, this is the time to be
More than a name or a face in the crowd
I know this is the time, this is the time of my life
Time of my life
 Holding onto things that vanished
 Into the air, left me in pieces
 But now I'm rising from the ashes
 Finding my wings, and all that I needed
 Was there all along, within my reach
 As close as the beat of my heart
Chorus:
And I'm out on the edge of forever
Ready to run
I'm keeping my feet on the ground
My arms open wide, my face to the sun
 
10.   What is the song about?
A.    sadness
B.     new spirit
C.     happiness
D.    desperation
E.     disappointment
 
11.   What is the message of the song?
A.    We should not give up
B.     We can’t turn back the time
C.     We still have a chance to change
D.    We should be ready for facing our life
E.     Life can be good, but sometimes can be bad
 
12.   Anggi : I have a riddle. Can you answer it?
 Bella : A riddle? Okay.
 Anggi : You throw away the outside and cook inside. Then you eat the outside and throw away inside. What is it?
 Bella : hmm.
 Anggi : Come on Bella. Answer it!
 Bella : Is it a …….?
 Anggi : Wow. It’s right.
 
What is the best response to complete the dialogue?
A.    corn
B.     peanut
C.     banana
D.    coconut
E.     jackfruit
 
This text is for questions number 13 to 15.

William Shakespeare is one of the world’s greatest writers. He wrote plays for the theatre. He wrote poetry too. He was born in 1564. He grew up in Tudor England in the time of Queen Elizabeth I.

Shakespeare was born in Stratford-upon-Avon, in England. Later he went to London, to be an actor. But he became famous for writing plays. His friends said he was the best writer of his time. Most people now say he was the best of all time.

Shakespeare lived more than 400 years ago. Yet people still go to see his plays.

Shakespeare plays are performed all over the world. Students study Shakespeare in school and at university. People writes books about Shakespeare. There are Shakespeare theatres and Shakespeare festivals.

He lived in exciting times. Francis Drake sailed around the world (1577-1580). Shakespeare was probably in London when the Spanish Armada sailed to attack England in 1588. He saw the coronation of King James I in 1603. 1605 was the year of the Gunpowder Plot and Guy Fawkes. Shakespeare died in 1616.

13.   Why did people praise William Shakespeare?
A. He helped Spanish Armada to attack England.
B. He moved to London to become an actor.
C. He attended King James’ coronation.
D. He was the best writer of all time.
E. He was a friend of Francis Drake.
 
14.   What can be inferred from the text?
A. Students studied Shakespeare’s plays to honour him as national actor.
B. King James I helped William Shakespeare to become famous.
C. Spanish Armada attacked England for its greatest writer.
D. Queen Elizabeth I was as the same ages as Shakespeare.
E. William Shakespeare was well known as a play writer.
 
15.   “Shakespeare lived more than 400 years ago. Yet people still go to see his plays.”
 The underlined word is closest in meaning to….
A. to show
B. to care
C. to find
D. to watch
E. to like
 
This text is for questions number 13 to 15. Complete the following text with the provided words!
 Many years ago, there lived a hermit in a forest in Sumatra. He (23) … food but depended on the jungle fruit to survive. Soon, there was a drought, and all the plants and fruit trees in the jungle died.
 The old man had nothing to eat now, so he turned to begging. He went to a nearby village trying to get some food. At first, the villagers were happy to help him. However, when he came continually, they refused to give him anymore food. They told him to grow his own food.
 One day, while the hermit (24) … in his hut, sad and hungry, he began to think about growing his own food. Just then, a boatman stopped by, and taking pity on the hermit, gave him some padi seeds.
 Before the boatman went away, he (25) … the old man that the seeds would grow and give him everlasting harvests if he worked very hard.
 
16.      
A. did not grow
B. was growing
C. would grow
D. had grown
E. grew
 
17.      
A.  would sit
B.     was sitting
C.     had been sitting
D.    would be sitting
E.     would have been sitting
 
18.      
A. had told
A.    has told
B.     would tell
C.     was telling
D.    would be telling
 
This text is for questions number 19 to 21.

As we know there is so much water in the world. There are many kinds of water that we can consume every day all time.

Consuming water can be made as therapy of disease, because water that we consume with enough amounts and the right method can purify of poisons in our body. The therapy of water can save water availability in the body.

Therapy of water can keep the beauty too. Skins is the out part of the body that has contact with dirty air, sun light and pollutions. To keep the skin elasticity, water is needed in the enough amounts. Water can dampen of skin until not easy to dry and make crimp.

To keep the balancing of size body, water is needed. In fact, water can increase the metabolism and pressing of eat desire. Consume a lot of water can filtrate much calories.

So, let’s consume water everyday at least eight glasses to keep our health and beauty. But, the water must be clean and hygiene. Find, buy and consume the best mineral water!

 
19.   How can water protect us from illness?
A. It cleanses poisons in our body.
B. It cures the disease in seconds.
C. It dampen the skin on the body.
D. It absorbs poison from the blood.
E. It stores enough liquid for the body.
 
20.   What can we conclude from the text?
A. By cooking our water, we can keep our beauty.
B. By having mineral water, we will keep our health.
C. By consuming enough water, we can clean our blood.
D. By consuming a lot of water, we can increase desire to eat.
E. By drinking enough water, we can be healthy and beautiful.
 
21.   Drinking enough amount of water will ... the skin to prevent wrinkles.
A. glow
B. gleam
C. sparkle
D. shimmer
E. moisturize
 
The text is for question 22 and 23
Spring is a lovely lady with flashing eyes of green
Her hair is decked with flowers
of growing things she’s queen
Summer’s a lively school boy
who loves the sun and surf
And singing, clowning and prancing
Round the campfire on the turf
 
22.   What does the writer want to show us?
A.    The beauty of spring
B.     The bad sides of summer
C.     The best sides of all seasons
D.    The good sides of spring and summer
E.     The worst sides of spring and summer
 
23.   The underlined word “clowning” has the similar meaning to…
A.    joking
B.     reveling
C.     partying
D.    gathering
E.     socializing
 
The text below is for no. 24-25 
Mobile Phones Good or Bad
Everywhere you go nowadays, you see people using mobile phones. From school children to the people, you see them talking in the supermarket, on trains, in the street everywhere.
So what are the advantages of mobile phones? First of all, they are very convenient because you can phone from nearly anywhere. Another advantage is that they are really useful in emergency situations.
For example, if you are alone in your car and it breaks down, you can get help quickly. In addition, you can also use your mobile phone to text your friends or connect to the Net.
However, there are disadvantages such as the cost. Mobile phone calls cost more than normal calls. Furthermore, it can be annoying if you are on a train or a bus and you have to listen to someone else’s boring conversation. It happens because people can contact you anywhere, at any time, unless you switch your phone off.
In conclusion, there are both advantages and disadvantages. Personally, I feel mobile phones are a good thing because they give us more freedom and make communication easier
 
24.   What is the text about?
A.    The advantages and disadvantages of having mobile phones
B.     The reasons why people have a mobile phone
C.     How people communicate nowadays
D.    How people use their mobile phones
E.     Mobile phone calls cost
 
25.   How is the attitude of the writer toward the topic?
A.    The writer likes to spend money on using mobile phones.
B.     The writer wants everyone use mobile phones everywhere
C.     The writer doesn’t use mobile phones in emergency situation.
D.    The writer feels alright to listen to people talking on the phone.
E.     The writer thinks that mobile phones ease people to communicate.
 
The text is for questions 26 and 27

Transformers 4 Age of Extinction is a 2014 science fiction action film based on the Transformers franchise. It is the fourth installment of the live-action Transformers film series and stars Mark Wahlberg in the lead role Like its predecessors, the film is directed by Michael Bay and executive produced by Steven Spielberg. The film which has duration time for 2 hours and 45 minutes was released on June 27, 2014, in IMAX and 3D. The film was a massive box-office success by grossing over USD100 million worldwide against its budget, making it the highest grossing film in the United States and worldwide of 2014.

26.   The reviewer writes the text because he wants to ….
A.    Critique ‘Transformers 4 Age Of Extinction produced by Steven Spielberg
B.     Explain ‘Transformers 4 Age of Extinction directed by Michael Bay
C.     Tell ‘Transformers 4 Age of Extinction’ released on June 27,2014
D.    Describe ‘Transformers 4 Age of Extinction in IMAX and 3D
E.     Entertain the readers with ‘transformers 4 Age of Extinction
 
27.   The reviewer thinks that ‘Transformers 4 Age of Extinction’ is
A.    disappointing
B.     extremely bad
C.     lacks credibility
D.    not a must-watch film
E.     a superb entertainment
 
This text is for questions no 28 to 29
28.  
 What is the purpose to the banner above?
A. to attract people to buy the school equipment.
B. to attract students to buy the discount product.
C. to gain the benefit selling from the product.
D. to invite people to come to the shop.
E. to invite people to cut off the product.
 
29.    Which of the following statements is TRUE according to the text?
A. It just cut off the price in the same type, size and colour.
B. It just for purchase 2 items will get a half of discount.
C. The promotion takes in the high season vacation.
D. All of students will interest with the products.
E. The discount is just during a month.
 
This text is for questions no 30 to 31
Many young people have difficulty deciding where they will live when the time comes to leave home and make their own way in the world. Among the more common alternatives are sharing a house or flat with other young people, and finding full board and lodgings in someone else's home.
      Renting a house with other young people offers the advantage of a high degree of freedom and independence. On the down side, renting involves a variety of responsibilities that may be more than you wish to take on. This would mean you would be responsible for making large rental payments if one or more of the people you are sharing with should move out of the house or flat. It might also mean that you are held financially responsible if they damage the dwelling.
        Finding board and lodgings, on the other hand, has significant disadvantages. Generally, you have no responsibility for the cleaning or maintenance of the dwelling or its gardens, other than to take reasonable care of your room. However, living in board and lodging circumstances has its drawbacks too. You have less freedom and flexibility in your lifestyle.
    In the end, the decision each person makes will depend on their own personal valuing of independence and of convenience, as well as their feeling of readiness for taking on the considerable financial and other responsibilities of house or flat rental.
 
30.   What is the purpose of the writer writing the text?
A.    to persuade readers to rent a house with other young people.
B.     to present two points of view about deciding where to live.
C.     to describe how to decide to find a rented house.
D.    to inform readers how to decide where to live.
E.     to explain how to find board and lodgings.
 
31.   How do you compare the idea in paragraph 2 and 3?
A. Both paragraphs support that renting a house with other people gives advantages.
B. Both paragraphs argue that renting a house with other people don’t give advantages.
C. Unlike the second paragraphs, the third paragraph supports that renting a house lack of freedom.
D. Unlike the third paragraphs, the second paragraph argues that renting a house lack of freedom.
E. The second paragraph supports that renting a house with other people gives drawbacks, but the third paragraph argues that renting a house with other people gives significant benefits.
 
The text below is for no. 32-33
32.  
What is the text about?
A.    A sport store
B.     A family resort
C.     A tourism object
D.    A swimming course
E.     A swimming competition
 
33.   What can you do in the place in the leaflet above?
A.    Sauna
B.     Spa and Massage
C.     Family water sport
D.    Swimming in a waterfall
E.     Swimming in an Olympic pool
 
This text is for questions no 34 to 46. Fill in the blanks with the correct words!
 
  Remote sensing is the acquisition of information about an object or phenomenon, without making physical contact with the object. In modern usage, the term generally refers to the use of aerial sensor technology to detect and classify objects on Earth (both on the surface, and in the atmosphere and ocean) by means of propagated signals (e.g. electromagnetic radiation emitted from aircraft or satellites.
   There are two main types or remote sensing: passive remote sensing and active remote sensing. Passive sensors detect natural radiation that (34)….. by the objects or surrounding area being observed. Reflected sunlight is the most common source of radiation measured by passive censors. Examples of passive remote sensors include film photography, infra-red, charge-coupled devices, and radiometers. Active collection, on the other hand, emits energy in order to scan objects and areas whereupon a sensor then detects and measures the radiation that (35)…. or backscattered from the target. Radar and Lidar are examples of active remote sensing where the time delay between emission and return (36)….., stabilizing the location, height, speed and direction of an object.
 
34.   
A. is set   
B. is emitted
C. are produced
D. are released
E. are entered
 
35.   
A. is reflected
B. are rebounded
C. is set free
D. are radiated
E. is derived from
 
36.   
A. are determined
B. is compared
C. are reflected
D. is measured
E. are rallied
 
This text is for questions number 37 - 41.
Company, Inc.
123 Alphabet Drive
Los Angeles, California 90002
 
15 November 2017
 
Ms. Jennifer Luke
Supervisor of Product Development
Pet Supply Provider, Inc.
472 Canine Road
Los Angeles, California 90002
 
Dear Ms. Luke:
 
It was a pleasure meeting you at the conference last week. As we discussed, I sincerely believe that the widget gizmo produced by Company, Inc. can greatly streamline your production process. If you are still willing, I would like to bring some of the key members of my team along with me to meet with you at Pet Supply Provider, Inc. We would like to give you an overview of our services and discuss with you the best plan to suit your needs.

Meeting in person would allow us to fully evaluate your wants and needs. Our team is available to meet at time this week or next. Please let me know, at your earliest convenience, when you would be available.
 
Cordially,

 Harry Williams

 
37.   What is the topic of the text?
A. Evaluating the need of new widgets.
B. Fulfilling the lack of production team.
C. Promoting the product of the company.
D. Giving overview about Company, Inc.
E. Discussing the product of Pet Supply Provider.
 
38.   Why Mr. Williams and his team suggest Ms. Luke to meet personally?
A. to value her company’s best demand
B. to increase her company’s profile
C. to satisfy their company’s effort
D. to evaluate their team correctly
E. to gather her team properly
 
39.   What can we infer from the text?
A. Mr. Williams wants to meet Ms. Luke to offer his company’s service.
B. Mr. Williams schedules the meeting with Ms. Luke next week at her office.
C. Mr. William trains Ms. Luke’s team to increase the production of her company.
D. Mr. Williams shows Ms. Luke an overview of his company’s production process.
E. Mr. Williams conducts a meeting with Ms. Luke to streamline the company’s production.
 
40.   “We would like to give you an overview of our services and discuss with you the best plan to suit your needs.” What is the underlined word similar to?
A. gear
B. match
C. adapt
D. adjust
E. accept
 
B. URAIAN
 
41. Based on the above text, where did Mr. Williams and Ms. Luke meet initially?
 
This text is for questions no 42 to 43

Hamlet is a revenge story that is perhaps like any other- a son's quest for avenging his father's murder. But it has been said that nothing is new under the sun. All stories are old and familiar, and it is the telling that raises it to the level of a masterpiece.
Hamlet has even entered the English language and is a part of public memory- people quote from the play unknowingly. Shakespeare takes the old tale of a hero who sacrifices himself in the cause of justice and turns it on its head. Hamlet is hardly the popular hero- he is confused and indecisive, he is unable to act and he procrastinates. He achieves something only when some external calamity forces him to react. He is preoccupied with thoughts of death and suicide. His intellect and erudition are very unusual for a royal personage. He is no weakling- but his fencing skills are hardly of any use while his anger is misdirected. Hamlet is not a revenge story at heart, it is a quest for identity and self-knowledge.
Shakespeare uses rhetoric to convey many kinds of meaning with just one line, which makes every line very intense and open to a variety of interpretations. Ample use of puns and metaphors put forward ideas about identity, female sexuality, etc. It is interesting to note how Shakespeare treats love.
Hamlet changed the way I look at life. I cannot explain why I fell in love with the most flawed character in English literature. Perhaps because it is not easy to recognize flaws for what they are and accept them
 
42. Based on the above text, complete the following table dealing with the generic structure of review text and its parts!
 

No.

Generic Structure

Sentences

1.

Orientation

Hamlet is a revenge story that is…

2.

....

....

3.

....

....

4.

....

....

 
43.  Based on the above text, complete the following sentences!
a.       Hamlet is so ___________________that _______________________
b.      Shakespeare is such __________________that _______________________
 
44.   Arrange the sentences below into a meaningful text!
  1. She also showed quick development as she started speaking when she was 6 months old and started to walk at the age of one.
  2. When Keller was 18 months old, Keller got ill and was struck blind, deaf and mute.
  3. Helen Adams Keller was born with normal senses of sight and hearing on June 7th, 1880.
  4. Some doctors diagnose that Keller had contracted an illness called “brain fever.”
  5. Keller’s mother realized it when her daughter didn’t give any reaction when the dinner bell was rung or when someone waved a hand in front of her face.
The best arrangement for the paragraph is …….
 
45.   Write the recommendation of the following text. 

School Uniform, another Good Lesson
School uniform is special clothes worn by all students of a particular school. The uniform of a school may differ from others. Why should schools use uniforms? Below are some reasons.
First of all, Notre Dame’s Department of Sociology produced a study in 1998 concerning school uniforms. Their findings using 10th grade students showed that uniforms have no direct effect on “substance abuse, behavioral problems or attendance.” It also claimed a negative effect on student achievements for those students considered ‘pro-school’.
Secondly, uniform helps to create a strong sense school ethos and a sense of belonging to a particular community. As such it promotes discipline and helps to drive up academic standards, which is why a uniform is often adopted by schools which are being reopened with a fresh start after being classified as failing.
Finally, uniform acts as a social leveler, under which all students are equal in the eyes of the school and of each other. In institutions without uniform students are often competitive and worry endlessly about their appearance and the clothes they should wear. Pupils without expensive designer clothes and trainers may be singled out as social outcasts, or stigmatized as being from poor backgrounds. For these reasons many parents prefer uniforms as they save them money on buying clothes for school wear.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 
Kunci Jawaban Soal Bahasa & Sastra Inggris (Peminatan/Linat) Paket 4 Kurikulum 2013
 
A. Pilihan ganda

1

B

11

C

21

E

31

D

2

C

12

A

22

D

32

C

3

B

13

D

23

A

33

C

4

A

14

E

24

A

34

B

5

A

15

D

25

E

35

A

6

B

16

A

26

A

36

D

7

D

17

B

27

E

37

C

8

E

18

A

28

B

38

A

9

C

19

A

29

C

39

A

10

B

20

B

30

B

40

B

 
B. Uraian
41. Mr. Williams and Ms. Luke met at the conference initially.
42.

No.

Generic Structure

Sentences

1.

Orientation

Hamlet is a revenge story that is perhaps like any other- a son's quest for avenging his father's murder. But it has been said that nothing is new under the sun. All stories are old and familiar, and it is the telling that raises it to the level of a masterpiece.

2.

Interpretative Recount

Hamlet has even entered the English language and is a part of public memory- people quote from the play unknowingly. Shakespeare takes the old tale of a hero who sacrifices himself in the cause of justice and turns it on its head. Hamlet is hardly the popular hero- he is confused and indecisive, he is unable to act and he procrastinates. He achieves something only when some external calamity forces him to react. He is preoccupied with thoughts of death and suicide. His intellect and erudition are very unusual for a royal personage. He is no weakling- but his fencing skills are hardly of any use while his anger is misdirected. Hamlet is not a revenge story at heart, it is a quest for identity and self-knowledge.

3.

Evaluation

Shakespeare uses rhetoric to convey many kinds of meaning with just one line, which makes every line very intense and open to a variety of interpretations. Ample use of puns and metaphors put forward ideas about identity, female sexuality, etc. It is interesting to note how Shakespeare treats love.

4.

Evaluative Summation

Hamlet changed the way I look at life. I cannot explain why I fell in love with the most flawed character in English literature. Perhaps because it is not easy to recognize flaws for what they are and accept them.

 
43. a.   Hamlet is so confused and indecisive that he is unable to act and he procrastinates.
      b.   Shakespeare is such a romantic person that it is interesting to note how he treat love.
 (or any possible answers)
44. 3-1-2-5-4

45. Therefore, the government must be urged to keep the safety factor of pesticides paramount in their thinking. Children are so much more sensitive than adults to the toxic effects of chemicals.

Posting Komentar untuk "Soal Ujian Paket D Bahasa Inggris Lintas Minat Kelas XII SMA/MA/SMK beserta Jawabannya "

------------------------------------------------