Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Parafrase/ Gancaran Tembang Gambuh Serat Wedhatama Pada 21 - 25

Untuk mengetahui isi sebuah tembang atau puisi, diperlukan adanya gancaran atau parafrase. Parafrase adalah proses penarasian sebuah tembang dengan menambahkan beberapa kata atau merubah teks tembang menjadi bahasa sendiri. Gancaran bersinonim dengan prafrase yakni proses penarasian puisi atau lagu (tembang).

Gancaran Tembang Gambuh Serat Wedhatama
Ada dua cara untuk memparafrase, yaitu 
  • Gancaran bebas yakni gancaran dengan cara mengganti keseluruhan teks tembang menggunakan bahasa pribadi.
  • Gancaran terikat yaitu gancara dengan tetap menjaga keaslian tembang dan hanya menambahkan satu dua kata agar tembang bisa diketahui maksudnya.
Filosfi tembang Gambuh adalah setiap manusia pasti akan jumbuh, cocok satu sama lain. Setelah manusia merasakan jatuh cinta (asmaradana) manusia merasa cocok satu sama lain. mereka lantas menuju ke jenjang kehidupan selanjutnya, yaitu menikah. Inilah filosofi tembang Gambung tersebut.  

Arti  kata gambuh adalah cocok, jumbuh, lengkap. Artinya adalah tembang gambuh mewakili proses manusia yang cocok satu sama lain, saling melengkapi dalam hubungan pernikahan.

Tembang gambuh bisa digunakan untuk menggambarkan selaras, cocok dan santai. Tembang ini bisa digunakan untuk bercerita atau menyampaikan nasihat-nasihat.

Dalam serat Wedhatama, tembang gambuh ada pada posisi pupuh keempat (sebelumnya secara berurutan pangkur, sinom, pocung, gambuh dan terakhir kinanthi).

Pupuh Gambuh dalam serat wedhatama berjumlah 34 pada atau bait. Kesemua pada itu sama, tidak ada yang ingkar dari aturan atau paugeran tembang gambuh itu sendiri.

Berikut ini, kami sampaikan gancaran tembang Gambuh Serat Wedhatama dalam bahasa Jawa.

Gancaran Tembang Gambuh Serat Wedhatama Pada 21-25

PADA 21
Nging aywa salah surup,
kono ana sajatining Urub,
yeku urup pangarep uriping Budi,
sumirat sirat narawung,
kadya kartika katongton.

GANCARAN PADA 21
Nanging aja salah ngerti
Neng kono ana sajatining urip
Yaiku urip ngarep pambimbing nuju kabecikan
Cahya luwih terang lan cemerlang
Ketok kaya bintang

ISINE PADA 21
Nalika dadi manungsa nyedake awak marang gusti allah lan ngutamaake kabecikan, ati bakal padang lan tentrem
------------------------
PADA 22
Yeku wenganing kalbu,
kabukane kang wengku winengku,
wewengkone wis kawengku neng sireki,
nging sira uga kawengku,
mring kang pindha kartika byor.

GANCARAN PADA 22
Yaiku bukak ing Lawang ati
bukak ing kang kuasa nguwasani
Cahya kui wes kok kuasai
nanging kok kuasani
kanthi Cahya kang awujud bintang cemerlang

ISINE PADA 22
Lawang ati kabukak
Dibukak lan dikuasani dening gusti allah
Awake dewe saged nguasani kalbu
Gusti allah bakal ono ing awake dewe
Bakal terang kaya bintang
------------------------
PADA 23
Samengko ingsun tutur
Gantya sembah ingkang kaping catur
Sembah rasa karasa rosing dumadi
Dadine wis tanpa tuduh
Mug kalawan kasing batos

GANCARAN PADA 23
Mengko ingsun diajari
Ing sembah kang ke papat
Sembah rasa rasae hakekat panguripan
Kedadeane tanpa pituduh
Mung nganggo kesentosaan batin

ISINE PADA 23
Saiki sembah kang ke papat, yaiku Marifat kang drajate paling tinggi. Kang artine awake dhewe dados pituduh kangge kesentosaan batin. Dadi awake dhewe ora butuh pituduh saking wong liyo, nanging awake dhewe ngandalake awake dhewe.
------------------------
PADA 24
Kalamun durung lugu,
aja pisan wani ngaku ngaku,
antuk siku kang mangkonono iku kaki,
keno uga wenang muluk,
kalamun wes pada melok

GANCARAN PADA 24
Yen durung bisa nggawa awak,
aja sepisan sepisan wani ngaku ngaku,
oleh murkane kang kaya ngono kuwi putraku,
artine sopo wae duwe hak ngomong,
yen wes ngerti kanti temenan

ISINE PADA 24
Yen durung iso marifat ojo ngaku ngaku mengko entuk murka Gusti Allah, yen uwes ngelewati 4 tahap kui oleh ngomong opo wae
------------------------
PADA 25
Meloke ujar kui
Yen wus ilang sumelang ing kalbu
Amung kandel kumandel ngandel mring takdir
Iku den awas den emut
Den memet yen arsa momot

GANCARAN PADA 25
Saktemene pengajaran kuwi
Yen wis ilang ragu – ragune ati
Nanging percaya kanthi temenan karo takdir
Kuwi kudu diati – ati dieleng – eleng
Digatekake yen pengen nguasai sak kabehane

ISINE PADA 25
Pengajaran tenan iku
Yen ilang ragu – ragune
Kudu tetep percaya karo takdir
Diati – ati, dieleng
Lan digatekake supaya bisa nguasai kabeh
------------------------

Posting Komentar untuk "Parafrase/ Gancaran Tembang Gambuh Serat Wedhatama Pada 21 - 25"